06 maart 2015

Jeugdcompetitie Berlare U11/U13

Op zondag 22 februari hadden onze jongste competitiejudoka’s wedstrijd in Berlare.
Eerste deelname voor Andreas Van der Meulen en Storm Barczuk; 2de keer competitie voor Boris Nollet. Ook Max-Emile Platteeuw en Maarten Cordonnier deden opnieuw mee, zij hebben al iets meer competitie-ervaring.
Maarten begon schitterend met een mooie ippon- overwinning die hij haalde met een o goshi schakel naar tai o toshi. Super begonnen! De 2de kamp was gelijkoplopend  en spannend maar door iets te weinig aanvallen  kreeg Maarten een strafpunt en verloor op beslissing. De laatste kamp zette Maarten enthousiast in, misschien iets tè enthousiast, want hij liep mee in de beweging van zijn tegenstander en verloor de kamp met o goshi en ippon tegen. Mooie wedstrijddag voor Maarten, proficiat!!
De eerste kamp van Max-Emile was een spannende:  hij kwam verschillende worpen in (o goshi, o soto gari, …) maar kreeg  net geen score. Aangezien hij de meest aanvallende speler was, won Max-Emile op beslissing. Hij was goed opgewarmd want de 2de kamp verliep zoals hij het graag heeft: scoren met  schakel van o goshi naar o soto gari (wat een mooie beweging!): ippon!! Ook de laatste kamp was er eentje met ippon voor Max-Emile, nu scoort hij met een houdgreep. Superdagje, Max-Emile: alle kampen gewonnen!!
Met veel aanvallend rechtstaand werk was Boris zijn eerste kamp goed begonnen. Hij kan ook met een mooie techniek (overdraaien) uit een houdgreep ontsnappen.  Jammer dat hij daarna geworpen wordt met een o uchi gari. De 2de kamp lukt beter: Boris scoort een yoku met o goshi en kan zo de wedstrijd winnen. Goed zo, Boris!  In zijn laatste wedstrijd doet Boris opnieuw veel mooie aanvallen (vooral o goshi), maar zijn aanval wordt overgenomen en de tegenstander wint. Heel goed gewerkt, Boris!
Storm begint zijn allereerste competitiewedstrijd heel goed: hij scoort waza ari èn yoku. Helaas scoort zijn tegenstander nog een ippon. De 2de kamp is Storm duidelijk de betere, hij scoort mooi met o soto gari en wint zo de kamp. Super! De allerlaatste kamp is spannend maar net 1’ voor het einde krijgt Storm een ippon tegen, dat is echt pech! Storm, je hebt het prima gedaan op je eerste competitiedag, doe zo voort!
Als laatste van de voormiddag was Andreas aan de beurt, maar daarom niet de minste! Eerste wedstrijd scoort hij  ippon met de gekende o goshi beweging: Whaaw! Tijdens de 2de kamp wordt Andreas nogal hard tegen de tatami geworpen en verliest de kamp. De ontgoocheling is groot maar in de laatste kamp maakt Andreas dat weer goed: een mooie (opnieuw) o goshi-beweging en super score: ippon! We denken dat dit niet bij deze ene competitie zal blijven voor Andreas: prima gedaan, hoor!

In de namiddag was het aan de U13 kerels.  6 jongens van JCO namen deel : Casper De Troyer, Thijs De Langhe, Sander De Winne, Ruben Hasaert, Brent De Clercq en Jolan Tanaka.
Casper was als eerste aan de beurt.  Vlotte start,  domineerde de kamp, kan mooi overnemen op heupworpen (koshi-guruma), maar kwam niet tot scoren.  Kreeg shido (strafpunt) tegen voor ontwijken van rond het hoofd nemen, nipt verlies. Tijdens de tweede kamp probeerde hij terug een ganse reeks aan worpen zonder Koshi guruma (heupworp met arm rond hoofd)  aan te zetten. Maar zijn tegenstander slaagde er tweemaal in om een half punt (waza-ari) te scorfen. Einde wedstrijd. Derde kamp goed start, maar tegenstander kon toch ippon (vol punt) scoren.  Mooie technieken uitgeprobeerd, nog een paar details om op te werken en de kampen worden terug in jouw voordeel beslecht, goed bezig!
Thijs was er klaar voor.  Won zijn eerste kamp knap met ippon (vol punt). Tweede kamp liet hij zich verrassen met koshi guruma (heupworp) waarvoor de tegenstander een ippon (vol punt ) kreeg.  Tijdens de derde kamp ging het er hard aan toe. Thijs kwam eerst achter maar gaf niet op. Iets verder in de kamp trok Thijs de overwinning naar zich toe  door ippon (vol punt) te scoren met een knappe heupworp( tai otoshi- o goshi).  Knap gedaan!
Sander  startte  met overtuiging. Tijdens zijn eerste kamp kon hij zich goed bevrijden uit een houdgreep, maar iets later kwam hij opnieuw in een houdgreep terecht en kon er niet uit. Ippon (vol punt) voor de tegenstander. Tweede wedstrijd opnieuw zeer overtuigende start. Tegenstander slaagde er in Sander in houdgreep te krijgen waar geen uitkomen aan was, overwinning voor de tegenstander. Derde wedstrijd nam Sander het initiatief, viel goed aan. Tegenstander kon op bepaald ogenblik overnemen met beenworp (o soto gari) en verder gaan naar houdgreep. Er was geen uitkomen aan. Goed gevochten Sander,  blijven doorzetten en de overwinningen zijn voor jou.
Brent had er vertrouwen in. Tijdens zijn eerste wedstrijd slaagde hij erin om tweemaal uit een houdgreep te draaien, maar de derde maal was er teveel aan. Overwinning voor de andere partij. Tijdens zijn tweede kamp toonde Brent dat hij ook rechstaand zijn mannetje kan staan. Prachtige tai-otoschi o-goschi (heupworp) waarvoor hij een half punt (waza-ari) kreeg en zette verder door op grond. Zijn partner geraakte niet meer uit een houdgreep en overwinning voor Brent. Derde kamp was een zware dobber. Gelijkoplopende wedstrijd, Brent kwam af en toe in houdgreep, maar kon telkens eruit draaien. Zijn tegenstander slaagde erin een yoko (kwart punt) te scoren wat hem dan ook op het einde van de kamp de overwinning opleverde. Mooi werk getoond Brent!
Ruben’s eerste U13 wedstrijd was een zware dobber, zijn tegenstander kwam een worp in waardoor Ruben met zijn hoofd op de tatami belande. Iets later kwam Ruben in houdgreep terecht waar hij niet meer uitkon. Maar dat pijnlijk hoofd zat er zeker voor iets tussen. Herkansing in de tweede kamp, Ruben kampte goed maar zijn tegenstander slaagde erin een waza-ari (half punt) te versieren met een heupworp (koshi-guruma).  Laatste kamp ging Ruben er vol voor en dat leverde hem de overwinning op. Ruben nam zijn tegenstander in houdgreep, waar die niet meer uitkon. Vol punt (ippon) en overwinning voor Ruben.
Laatste van de dag was Jolan. Jolan zijn eerste kamp was er eentje die hem direct wakker maakte. Jolan ging iets te enthousiast naar zijn tegenstander toe bij het startsignaal. Deze maakte hier gretig gebruik van om Jolan met heupworp te gooien. Ippon voor de tegenstander. Tijdens de tweede kamp zette Jolan de puntjes op de spreekwoordelijke i. Een mooie overname met o-osoto-gari (beenworp) op koshi-guruma (heupworp) leverde hem een waza-ari (half-punt) op.  Iets later gooide Jolan zijn tegenstander nogmaal met heupworp (uki-goshi). Tweemaal half punt (waza-ari) gaf Jolan een ippon (vol punt) en de overwinning. Tijdens zijn laatste wedstrijd domineerde Jolan de kamp. Op een bepaald ogenblik nam hij zeer mooi over met een beenveeg. Spijtig genoeg veegde Jolan beide benen wat hem een strafpunt opleverde.  Hierdoor was Jolan zo van de kaart dat hij twijfelde bij de volgende mogelijkheid tot overname, waar zijn tegenstander gebruik van maakte en Jolan vloerde met een beenworp (o-soto-gari).  Zeer goed gevochten Jolan, laat je niet van de kaart brengen en de overwinningen zijn voor jou !

Met een zeer goed gevoel konden we terug huiswaarts keren. Onze judoka’s lieten knap judo zien, hier en daar nog wat bijschaven, maar hun verscheidenheid aan technieken doet ons het beste hopen naar de verdere toekomst. Doe zo verder kerels!